July 3, 2024

Naslov: Srpski doktor iznosi hrabru tvrdnju o šansama Novaka Đokovića na Vimbldonu

Uzbudljiva vest potresa svet tenisa: srpski doktor otvoreno govori o tankim šansama Novaka Đokovića da nastupi na Vimbldonu, ali istovremeno tvrdi da će se oporaviti na vreme.

Đoković je pretrpeo povredu meniskusa desnog kolena tokom meča protiv Franciska Cerundola u četvrtom kolu Rolan Garosa ranije ove nedelje. Međutim, tek posle meča je postalo očigledno oštećenje kada je urađen MRI pregled.

Kako se očekivalo, povukao se pred četvrtfinale protiv Kaspera Ruda na savet svojih lekara. Đoković je takođe bio oprezan u pogledu dugoročnih posledica igranja sa bolom, potvrdivši da je već nekoliko nedelja nosio povredu kolena pre ovogodišnjeg Rolan Garosa.

Dan nakon što je najavljeno njegovo povlačenje, podvrgao se artroskopskoj operaciji u Parizu. Brza operacija se smatra neophodnom s obzirom na kratki period do njegovog sledećeg turnira, ili na Vimbldonu ili na Olimpijskim igrama.

Njegove šanse da stigne do Londona 1. jula su gotovo nepostojeće. Međutim, prema rečima doktora Gorana Rodića, Đoković još uvek može igrati na oba događaja jer je period oporavka od njegove povrede obično veoma kratak, s obzirom da se oštećenje meniskusa smatra blagom povredom.

“Urađena je artroskopija. To pripada malim, slabim hirurškim metodama. Kroz dva otvora u telo se uvodi kamera i hirurški instrumenti, a zatim doktor vidi sve u kolenu što nije u redu.”

“Rečeno nam je da je od svega u kolenu, i toga ima mnogo, oštećen samo unutrašnji meniskus. U odnosu na probleme koje koleno može doneti, to spada u blage povrede i prognozno je najbolje moguće stanje.”

U intervjuu za Sportal, Rodić, koji je poreklom iz Beograda, smatra da se Đokovićev slučaj možda mogao izlečiti samostalno, bez hirurške intervencije.

Ali je uputio utešnu poruku svom sunarodniku o tome kako su neki sportisti ozdravili za tri nedelje od takvih povreda. U Đokovićevom primeru, verovatno će imati 25 dana do svog prvog meča na Vimbldonu ako se oporavi da igra.

“Dobra vest je da u 90 odsto slučajeva ne zahteva hiruršku intervenciju. Možda povreda Novaka nije zahtevala hiruršku intervenciju, međutim, mi koji smo uključeni u pregled sportista sugerišemo da ako je bitka protiv vremena, trebalo bi je rešiti hirurški jer je rehabilitacija nešto brža. To ide u korist Novaka.”

“Pretpostavljam da je Vimbldon u njegovoj glavi, nadam se. Postoje primeri, imate Nemanju Gudelja iz Sevilje koji je imao sličnu situaciju i bio odsutan samo 19 dana.”

Dok se Đoković bori da se oporavi i vrati na teren, teniska zajednica će sa nestrpljenjem pratiti njegove napore da se vrati na teren i brani svoje titule.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *